уторак, 31. јул 2012.

Vlaska magija

 Vlaska magija

Vlaska magija jedna od najzastupljenijih magija u Srbiji

Vlaška magija po mišljenju stručnjaka na Balkanu najjača je do danas preživela magija u svetu. Rituali, obredi, recepti za spravljanje napitaka i amajlija, iz ove magije prastari su i potiču iz paganskih vremena, a u Timočkoj Krajini i istočnoj Srbiji vračare ih još uspešno koriste. Pomažu ljudima otkrivajući im tajne sa posebnim osvrtom na to koliko zavist, pohlepa i posesivnost mogu da utiču na tok njihovog života.
Obredi i rituali vlaške magije treba, pre svega, da pomognu ljudima u bolesti i nevolji, ali mnoge vračare zloupotrebljavaju svoju moć radeći o glavi članovima svoje porodice, pa čak i svojoj deci.
U Srbiji je veoma rasprostranjena i cenjena vlaška magija koja se “praktikuje” više milenijuma i duboko je usađena u kolektivnu svest vlaškog bića.
Gotovo da nema sela podno Homolja, Miroča, Stola i Rtnja bez takozvanih vračara. Nije ih teško pronaći, jer za njih gotovo svi znaju.
Vlaska magija skidanje

Vracare u istocnoj Srbiji

Mnoge tajne Vlaške magije ostaju u okviru porodice, pri čemu se znanje uči i nasleđuje od najstarije Rusalje. Vlahinja sme učestvovati u obredima tek kad napuni određeni broj godina. Zasniva se na paljenju vatra koje dugo gore u obredima da bi se prizvale vile ili samani. Često se rituali izvode noću u gluvo doba, kada najjače vračare odlaze do bistrih potoka ili vodenica, pri čemu se nesmeju osvrtati niti saplesti. Da bi pomogla, Vlaška magija često koristi slike koje se potapaju u određenim vremenskim intervalima.

Rituali vlaske magije

Svi rituali se izvode uz bajanje i pevanje na vlaškom jeziku. U vlaškoj magiji se prostor ispred vata smatra kultnim mestom gde borave duše predaka. Drumovi se smatraju prebivalištem snažnih magijskih moći. Vlaška magija i govori o tome da raskrsnice predstavljaju najveći rizik da se navuče crna magija.